Hyvä ansioluettelo-näin se tehdään

Ansioluettelo eli CV (Curriculum vitae) on lyhyt kertomus koulutuksestasi, ominaisuuksistasi ja työkokemuksestasi. Onnistunut ansioluettelo paljastaa työnantajalle jo ensimmäisellä silmäyksellä, olisitko juuri sinä sopiva henkilö kyseiseen työtehtävään. Hyvä CV erottuu joukosta- siinä on kaikki tarvittava informaatio eikä mitään ylimääräistä.

Ansioluettelo kertoo työnantajalle, kuka sinä olet, miten sinuun saa yhteyttä ja millainen osaaminen erottaa sinut muista hakijoista. Henkilötietojesi lisäksi muista muotoilla muun osaamisesi ydinkohdat mahdollisimman selkeästi CV:seen. Voit lisätä mukaan myös kuvan.

1. Koulutus

Kerro viimeisimmän tai oleellisimman koulutuksesi keskeisimmät tiedot. Kerro oppilaitoksen nimi sekä pääaineesi tai erikoistumisalueesi.

Jos olet varsinaisen koulutuksesi lisäksi käynyt hyödyllisiä yksittäisiä kursseja, voit listata ne myös tähän kohtaan.

2. Kielitaito

Erittele hakemukseen jokainen kieli, josta todella hallitset jotain. Erittele myös suulliset ja kirjalliset taidot. Älä valehtele tässä osiossa, sillä haastattelija saattaa testata kielitaitoasi työhakemuksessa aivan yllätten. Jos olet asunut ulkomailla, muista mainita se kielitaito-osiossa.

3. Tietotekniikka

”Hyvät ATK-taidot” eivät enää kerro nykyaikaisessa työhakemuksessa mitään. Työhakemukseen on hyvä kirjata kaikki perinteiset toimistosovellukset, joiden käytön hallitsee. Internetin yleistymisen aikana on myös hyvä mainita sosiaalisen median osaaminen.

4.Työkokemus

Kokemus on useimmiten ratkaiseva tekijä työpaikan saamisessa.

Työkokemus-kohdassa kerro työpaikan ja työtehtävän nimi sekä työsuhteen kesto ainakin kuukausien tarkkuudella.

Tässä kannattaa selvittää myös mahdolliset äitiys- tai isyyslomat, hoitovapaat ja  mahdolliset työttömyysjaksot. Se auttaa lukijaa ymmärtämään työhistoriasi mahdolliset aukot.

5. Suosittelijat

Toisinaan hyvän suosittelijan mainitseminen ansioluettelossa tai työhakemuksessa ratkaisee työntekijän valinnan.

Siksi sinun kannattaa mainita yksi tai kaksi suosittelijaa omassa hakemuksesi. Muista kuitenkin pyytää etukäteen suosittelijalta lupa mainita hänet ansioluettelossa.

On huomaavaista antaa ansioluettelossa myös suosittelijan yhteystiedot – se helpottaa rekrytoinnista vastaavan työtä.

Muista selkeys

Toisinaan harrastukset, luottamustoimet ja kiinnostuksenkohteesi kiinnostavat myös työnantajaa. Ne auttavat sinua jäämään lukijan mieleen ja tarjoavat keskustelunaiheen työhaastattelussa. Muista kuitenkin, että ansioluettelossa ei saa koskaan erehtyä jaarittelemaan. Työnantajat saavat yleensä satoja, jopa tuhansia työhakemuksia. Liian pitkät hakemukset jäävät kiireisiltä rekrytoijilta helposti huomioimatta.

Liian pitkässä ansioluettelossa lukijan huomio saattaa herpaantua eikä hän ehkä kiinnitä huomiota sinun kannaltasi parhaisiin asioihin.

Siksi lyhyt CV on usein pitkää parempi.

Muista ansioluettelon oikoluku

Varmistathan, että kirjoitat ansioluetteloosi selvällä suomen kielellä. Jos olet taipuvainen tekemään kielioppivirheitä, älä jää yksin tuskailemaan! Voit aina tarkastuttaa ansioluettelosi jollakin luotettavalla kaverillasi. Voit saada vinkkejä CV:n rakentamiseen myös työvoimatoimistosta.

Pidä ansioluettelo ajan tasalla

Ansioluetteloa kannattaa pitää jatkuvasti ajan tasalla. Näin voit hyödyntää samaa CV:tä eri paikkoihin hakiessa. Kun käyt kursseilla, opit uusia asioita tai saat lisää työkokemusta, kannattaa ne lisätä heti ansioluetteloon. Säilytä visusti myös aiemmat työtodistuksesi. Niistä kannattaa ottaa kaiken varalta myös kopioita.

Nykyään työtä haetaan usein täyttämällä sähköinen lomake rekrytoivan yrityksen verkkosivuilla. Tällaiseen hakemukseen liitetään usein CV mukaan, mutta olemassa oleva ansioluettelo nopeuttaa usein myös valmiiden hakemuspohjien täyttämistä.

Jätä kommentti